WhatsApp chat

BLOG
Anasayfa Blog POZİSYON VEREN HAVALI YATAK NEDİR? HASTAYA NASIL POZİSYON VERİLİR?

POZİSYON VEREN HAVALI YATAK NEDİR? HASTAYA NASIL POZİSYON VERİLİR?

POZİSYON VEREN HAVALI YATAK NEDİR? HASTAYA NASIL POZİSYON VERİLİR?

Pozisyon Veren Havalı Yatak: Hastaların pozisyonlarını değiştiren havalı hasta yatağı çeşididir. Hasta yatakları hastaların pozisyonunu değiştirmeye yardımcı en önemli ürünlerdir.

Pozisyon Veren Havalı Yatak: Hareket kabiliyetini yitirmiş olan hastaların pozisyonlarını otomatik olarak değiştirerek, vücutlarında oluşabilecek yatak yaralarını önleyen havalı hasta yatağı çeşididir. Pozisyonlu havalı yatak; 24 saat boyunca çalışarak, hastanın vücudunda ki kan akışını hızlandırarak, hücre ölümlerinin gerçekleşmesini önler. Pozisyon değiştiren havalı yatak pratik ve ergonomik bir havalı yatak modelidir.
 

HASTANIN POZİSYONU NİÇİN DEĞİŞTİRİLMELİDİR? ☑

Hasta bakımında en önemli uygulamalardan birisi; hastanın pozisyonunu değiştirmektir. Hastanın pozisyonunun değiştirilmesinin temel sebebi, bası yaralarını önlemektir. Bası yaraları; hareket edemeyen hastaların vücudunda oluşan yaralardır. Bu yaralar büyüdükçe vücuttaki kemiklere kadar ilerleyip hastaya zarar verebilir. Dolayısıyla basınç yaralarını önlemek amaçlı, boru tipi havalı yataklar kullanılmalıdır.
 

POZİSYON VEREN HAVALI YATAK VİDEOSU - HASTAYA BAKAN KİŞİNİN İŞ YÜKÜNÜ HAFİFLETİR

 

POZİSYON VEREN HAVALI YATAK HAKKINDA DAHA FAZLA BİLGİ ALMAK VE SİPARİŞ VERMEK İÇİN TIKLAYIN. >> PLATİN POZİSYON VEREN HAVALI YATAK
 

Uygun pozisyon vermekle neler amaçlanır?

  • Hastanın vücudunda ki basıncı eşitlemek
  • Vücutta oluşabilecek bası yaralarını önlemek
  • Hastanın iç organlarının tembelleşmesini önlemek
  • Vücuttaki kan akışını hızlandırmak
  • Vücuttaki hücre ölümlerini engellemek
     

POZİSYONLARIN HASTA ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ NELERDİR?

Hasta yatakları hastaların pozisyonunu değiştirmeye yardımcı en önemli ürünlerdir. Hastaya farklı pozisyonlar sağlayarak, kan dolaşımını hızlandıran bu ürünler; hastaların demirbaş ürünlerindendir. Hastanın basınç merkezi değiştikçe vücutta farklı değişiklikler meydana gelir.

  • Pozisyonlar, hastaya birçok fayda sağlarken bazı riskleride beraberinde getirir.
  • Solunum ve dolaşım sistemi etkilenebilir.
  • Sinir yaralanmaları olabilir.
  • Çeşitli bölgesel yaralanmalar olabilir. (Yrd. Doç. Dr. Ali Bestami KEPEKÇİ, Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Hasta Pozisyonları pdf.)
     

POZİSYONLAR

SIRT ÜSTÜ POZİSYON: Hastanın en sık kullandığı standart pozisyondur. Kalp ile vücudun aynı hizada bulunmasından dolayı, bu pozisyonda solunum ve dolaşım en az seviyede etkilenir. Bu pozisyonda hastaların nefes alamamasının sebebi budur. Hastanın dolaşımsal ve solunumsal etkilerinin artması için 4 motorlu hasta karyolalarında bulunan trendelenburg ve anti-trendelenburg (baştan ayağa, ayaktan başa çapraz pozisyon) hareketlerinin gerçekleştirilmesi gereklidir.

YAN YATIŞ POZİSYON: Yan yatar pozisyondur. Hastanın yattığı yöne göre sağ yan ve sol yan olarak adlandırılabilir. Yan pozisyonun en belirgin etkileri solunum üzerinedir. Alttaki akciğerde ventilasyon (havalandırma) azalır, perfüzyon (Dokuların, organların kanlanması) artar. Üstteki akciğerde ventilasyon (havalandırma - solunum) artar, perfüzyon azalır. Bu pozisyonda ventilasyon-perfüzyon uyumsuzluğu söz konusudur. Hastanın alt kısmında kalan kolunun sıkışmamasına dikkat edilmelidir. Alt tarafta basınç artacağından, kan akışı durabilir, belirli bir süreden sonra bu pozisyon değiştirilmelidir.

OTURUR POZİSYON: Vücudunun üst kısmının 30° - 90° arası kaldırıldığı pozisyondur. Oturur pozisyonun yüzde ve havayolunda ödeme neden olmaması, havayoluna ulaşımın kolay olması gibi avantajları vardır. Ancak oturur pozisyonda h i p o t a n s i y o n (düşük tansiyon) olasıdır. Hastanın vücudu yastık yardımı ile desteklenmelidir ve olası bir komplikasyona karşı dikkatli olunmalıdır.

Tüm pozisyonların;

Tüm pozisyonların solunumsal ve dolaşımsal etkileri, bunun yanında ekstra fiziksel etkileri olabileceğini unutmayınız.

Pozisyon verme işleminde hastanın nefes alma durumundan, uyarılara verdiği tepki kadar pek çok faktörü değerlendirmeniz gerektiğini aklınızdan çıkarmayınız.

Bir pozisyon verdiğinizde tüm bölgeleri desteklemeniz gerektiğini, olası sinir hasarlarına yol açabileceğini unutmayınız. (Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI - Anestezi - Hasta Pozisyonları ve Pozisyonların Sistemik Etkileri pdf.) 
 

HASTAYA POZİSYON VERME - HASTA NASIL SAĞA VE SOLA DÖNDÜRÜLÜR? 

Hastaya pozisyon verme işlemi, yatağa bağımlı ve kendi hareketlerini gerçekleştiremeyen hastalar için yapılır. Hastaya pozisyon verilmesinin amacı, hastanın günlük yaşam aktivitelerini sağlamak ve vücudundaki olası sorunları önlemektir. Pozisyon değiştirme işlemleri yastık ve çarşaf yardımı ile 2 kişi ile manuel olarak gerçekleştirilebilir. Ya da otomatik olarak pozisyon değiştirebilen havalı yataklar kullanılabilir. Pozisyon veren havalı yatakları bu makalemizde detaylıca anlatacağız.

Eğer hastanızın bakımında profesyonel destek almıyorsanız, hasta bakımı ile ilgili dikkat edilmesi gereken noktaları dikkatlice okuyunuz.

Pozisyon değişiminde dikkat edilecek durumlar;

  • Ciltte kızarıklık, tahriş, renk değişimi, kuruluk, çatlama, koku gibi durumlar
  • His kaybı
  • Ödem
  • Cilt büzüşmesi
  • Yatakta görülebilecek ıslaklık kirlilik, kırışık olması vb. durumlar
  • Hastanın giysileri (nemli, dikiş yerlerinin cilde olumsuz etkisi, giysilerin oluşturduğu baskı vb.)
  • Hastanın mevcut durumunda dikkat edilecek noktalar;

Pozisyonların hastaya etkisi

  • Biliç açık / kapalı
  • Ağrı, duyu kaybı
  • Kızarık bölgeler, kas güçsüzlüğü,
  • Cildin tahriş olduğu bölge, bası yaraları vb.
  • İşlem sırasında dikkat edilecek durumlar;
  • Bir organın yükü diğer organa bindirilmemeli,
  • Pozisyona göre vücut boşlukları desteklenmeli,
  • Avuç içleri rulo ile desteklenmeli,
  • Düz pozisyonlarda omurga ekseninin düzgünlüğünün bozulmaması sağlanmalı,
  • Hastada var olan alçı, kateter vb kabloların işleyişine zarar vermeden uygulama yapılmalı,
  • Yatak takımlarının kırışıksız, kuru ve gergin olması sağlanmalı,
  • Hasta mahremiyeti korunmalı.
     

SAĞ/SOL YAN YATIŞ POZİSYONU VERME

➤ Araç ve gereçler hazırlanır, eller yıkanır ve eldiven giyilir, hastaya yapılacak işlem açıklanır, izin istenir.

➤ Hastanın başının altındaki yastık alınır, yatağın başucuna yerleştirilir. Yatağın baş kısmı bütünüyle ya da hastanın tolere edebileceği düzeye indirilir.

➤ Uygulamayı yapacak kişi hastanın döndürüleceği yerin karşı tarafına geçer.

➤ Hastanın kolları göğüs üzerinde, ayakları ise birbiri üzerinde çaprazlanır. Hasta sol tarafa döndürülecek ise sağ el ve ayak üstte olacak biçimde çaprazlanır.

➤ Uygulamayı yapacak kişi, kollarını hastanın vücudu üzerinden uzatıp bir eli ile uzak taraf omzunu, diğer eliyle uzak kalçasını kavrar. Uygulamayı yapan kişinin ayak tabanları yerle tam temas etmeli, bir ayak diğerinden önde olmalı, dizler hafifçe kıvrılarak öndeki diz yatağa dayanmalı, dizleriyle yataktan destek alarak, hastanın gövdesini kendine doğru döndürmelidir.

➤ Hastanın bacakları düz ve üsteki bacak hafif kıvrık olacak şekilde pozisyon verilir. Hastanın sırtı, üstteki kolun altı, bacakların arası ve ayak tabanları yastıklarla desteklenir. Altta kalan vücut bölümleri desteklenmelidir. Hastanın omurgası düz olmalıdır. Baş ve boyun altına yastık konulmalıdır. Yastık omuz yüksekliğinde olmalıdır.
 

OTOMATİK POZİSYON VEREN HAVALI YATAK NEDİR? NE İŞE YARAR? ÇALIŞMA SİSTEMİ NEDİR?

Otomatik pozisyon veren havalı yatak, hastaya müdahale etmeden hastanın pozisyonunu değiştirmeye yarar. Manuel olarak yapılan pozisyonlandırma işlemi, otomatik olarak yapılır. Pozisyon veren havalı yatakların iç sistemi yatay borulardan oluşmaktadır. 24 saat boyunca yatış pozisyonunda olan hastaların vücut yaralarını önlemektedir. Havalandırma sistemleri ile terletmeyen özellikte olup, sessiz çalışmaktadırlar.
 

GENEL ÖZELLİKLERİ;

POZİSYONLANDIRMA: 30 derece pozisyon verebilen ve 45 derece pozisyon verebilen havalı yatak olmak üzere iki çeşidi vardır. İstenilirse pozisyon ayarı kapatılabilmektedir. Hastayı otomatik olarak sağa ve sola döndürebilmektedir.

İÇ SİSTEM: Pozisyon veren havalı yatakların iç sistemi iki çeşittir: (AB sistem 2'li sistem, ABC sistem 3'lü sistem). Yatay borulardan oluşan havalı yatağın her iki borusundan birinin tam şişmesi AB sistem, her üç borusundan 2'sinin tam şişmesi ise ABC sistemli olduğu anlamına gelmektedir. Bir boru şişik, bir boru inik prensibine göre çalışır. Böylelikle hastanın basınç noktaları sürekli olarak değişerek, kan dolaşımı artar. AB sistemde hastanın vücudunun %50'si yatağa temas ederken, ABC sistemde vücudunun %75'i temas ettiğinden ABC sistem yataklar daha rahattır.

VENTİLASYON: Havalandırma sistemi sayesinde hastanın vücudu oksijen alır. Böylelikle vücutta terlemeden kaynaklı bakteri oluşmaz. Hastanın vücudundaki yara oluşumu önlenir.
 

POZİSYON VEREN HAVALI YATAKLARIN ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?

Pozisyon veren havalı yataklar siz hastanın yanında olmadığınız zamanlarda, pozisyonlandırma işlemini profesyonel şekilde gerçekleştiren yataklardır. Hastanın pozisyonuna göre vücudunda oluşabilecek tüm komplikasyonlar düşünülerek üretilmiş olan pozisyonlu havalı yataklar, kullanıcısına kolaylık sağlar.

  • Periyodik pozisyon vererek hastanın iç organlarının tembelleşmesini önler.
  • Hastanın yanında bulunmanıza gerek yoktur.
  • Hastaya müdahale edilmediğinden hasta rahatsız olmaz veya acı çekmez.
  • Hasta geceleri uykusundan uyanmaz.
  • Kilolu hastaların pozisyonlandırma işlemi çok kolaylaşır.
  • İki modelde konforlu yataklardır.

pozisyonlu havalı yataklar

Özellikler Model: P40  Pozisyon Veren Havalı Yatak Model: P50 Ultra Pozisyon Veren Havalı Yatak

İç sistem AB sistem ABC sistem

Boru yüksekliği 8 cm 12 cm

Pozisyon derecesi 10-20-30 derece 45 dereceye kadar

Pozisyon ayarı 3 kademe ayarlanabilir İstenilen yönde istenilen dakika ayarlanabilir

Koruma boruları Yok Var

Katman 2 katmanlı 3 katmanlı

Havalandırma Var Var

Acil Boşaltma Sistemi Yok Var
 

POZİSYON VEREN HAVALI YATAK SİPARİŞİ NASIL VERİLİR? - POZİSYON VEREN HAVALI YATAK KİRALAMA

Hastanıza uygun olan pozisyon veren havalı yatağını profesyonel satış temsilcilerimize danışarak karar verebilirsiniz. Pozisyon veren havalı yataklar, Platin Yatak servisleri ile İstanbul içi aynı gün adresinize teslim edilir. İstanbul dışı maksimum 3 iş günü içerisine müşterilerimize ulaşır. Kurulumu basit ve kullanışı kolaydır. Her hasta karyolasına uyum sağlayabilmektedir. Pozisyon veren havalı yatak kiralamak içinse müşteri temsilcilerimiz ile irtibata geçebilirsiniz.

İletişim Numaralarımız

Anadolu: 0216 470 5060

Avrupa: 0212 634 4010

WhatsApp: 0532 620 1030



Bu yazı 2287 kere okundu.

DİĞER YAZILAR

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK ÜRÜNLER

HAKKIMIZDA

Platin Yatak Logo

Platin Yatak, Türkiye'de hasta yatağı kiralama sistemini başlatan ve 2009 yılından bu yana hastaların evde bakım süreci için profesyonel hasta yatakları üreten bir firmadır.

Copyright © 2009 HASTA YATAĞI KİRALAMA bir PLATİN YATAK kuruluşudur. - hastayatagikiralama.com bugün 14 Yıl 4 Ay 2 Gün yaşında